زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

دعوت پیامبران





پیامبران انسان های والائی هستند که به واسطه ارتباط با عالم غیب و برخورادری از علم وحیانی برای هدایت بشر از جانب خداوند متعال فرستاده شده اند.


۱ - محتوای دعوت پیامبران



دعوت پيامبران الهى در دو چيز خلاصه مى شود:۱.عقیده؛ ۲.عمل.

۱.۱ - قلمروه عقیده و عمل


قلمرو عقيده، ایمان به وجود خدا و صفات جمال و جلال و افعال الهی.(بر انگيختن پيامبران و تعيين اوصیاء وزنده كردن انسانها پس از مرگ، همگى جلوه هايى از فعل الهى اند.) است، چنانكه مقصود از عمل نيز تکالیف و احكامى است كه بشر بايد به فرمان خداوند زندگى فردى و اجتماعى خود را بر اساس آن استوار سازد.

در مورد عقيده آنچه كه مطلوب و مورد نظر است علم و یقین است، و به همين جهت بر هر مسلمانى لازم است در مورد عقايد خود به يقين برسد و نمى تواند در اين جا به صِرفِ تقلید از ديگران استناد جويد.
در مورد تكاليف و احکام (عمل)، آنچه مطلوب است تطبيق زندگى بر پايه آنها مى باشد. در اينجا علاوه بر يقين، به طرقى(مانند بهره گيرى از کتاب و سنّت) نيز كه مورد تأييد شریعت قرار گرفته است بايد استناد نمايد؛ و رجوع به مجتهد جامع الشرایط از جمله طرقى است كه مورد امضا ى صاحب شريعت مى باشد.

۲ - در نگاه امام خمینی



به اعتقاد امام خمینی زبان دعوت انبیا زبان فلسفه و برهان رایج نبوده، بلکه آنان با جان‌ و دل مردم کار داشتند و نتایج براهین را به قلب بندگان خدا می‌رسانند و آنان را از درون جان‌ و دل هدایت می‌کردند، از این‌رو تربیت‌یافتگان مکتب انبیا، مؤمنان دل‌باخته بودند.
پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) چنان‌که در قرآن آمده‌ است در ابلاغ رسالت خود به مردم از روش‌های حکیمانه و‌ اندرز و گفتگو نیکو استفاده می‌کردند و پیامشان برای همه قابل‌ فهم بود. امام خمینی خاطرنشان ساخته که پیامبران به‌تدریج رسالت خود را پیش می‌بردند و در آغاز دعوت با زبانی نرم و دلسوزانه و به شیوه مصالحه‌آمیز به‌ اصلاح مردم دست می‌زدند و دل آنها را با اخلاق کریمانه، نرم و خاضع می‌کردند. اهمیت این شیوه دعوت به‌اندازه‌ای که خداوند به موسی (علیه‌السلام) سفارش می‌کند که با فرعون طغیانگر و مدعی الوهیت نیز با نرمی سخن بگوید و او را از روز جزا بترساند. خضر (علیه‌السلام) نیز موسی (علیه‌السلام) را به میانه‌روی در کارها و عفو و بخشش و رفق و مدارا سفارش می‌کند. البته پیامبران در صورت درمان نشدن بیماری روحی افراد و تبدیل‌شدن آن به غده‌ای سرطانی، آن‌را با مبارزه از بدنه جامعه بیرون می‌کردند و در صورت درمان نشدن فساد با نصیحت و ملایمت، از شمشیر استفاده می‌کردند. شمشیر انبیا (علیه‌السلام) به‌سان تیغ طبیبان سبب جلوگیری از هلاکت مردم است.
امام خمینی تأکید می کند که انبیا (علیه‌السلام) نسخه شفابخش بشر و طبیبان جسم و جان انسان‌ها هستند. به اعتقاد امام خمینی پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) دعوت به اسلام را در سه مرحله انجام داد:
۱- دعوت سرّی، در حدود ۳ سال.
۲- دعوت خویشاوندان.
۳- دعوت عمومی که دعوت جهانی خود را شروع کرد.
[۸] خمینی، روح الله، دانشنامه امام خمینی، ج۳، ص۱۵۸، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.


۳ - پانویس


 
۱. خمینی، روح الله، صحیفه امام، ج۱۶، ص۲۱۹-۲۲۰، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۹.    
۲. خمینی، روح الله، صحیفه امام، ج۱۴، ص۱۸-۲۰، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۹.    
۳. خمینی، روح الله، آداب الصلاة، ص۲۳۹، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۴. خمینی، روح الله، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۳۴۹، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۲.    
۵. خمینی، روح الله، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۳۱۶-۳۱۸، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۲.    
۶. خمینی، روح الله، صحیفه امام، ج۱۴، ص۲۰، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۹.    
۷. خمینی، روح الله، صحیفه امام، ج۱۵، ص۲۱۴، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۹.    
۸. خمینی، روح الله، دانشنامه امام خمینی، ج۳، ص۱۵۸، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.


۴ - منبع



دروس اصول عقائد امامیه،آیت الله سبحانی    
• دانشنامه امام خمینی، تهران، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰ شمسی.






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.